Hasznos tanácsok a kirándulásokhoz

Bár ahány kiránduló, annyi szokás, mégis megpróbálunk olyan tanácsokat adni, amelyek mindenkinek, akik velünk tartanak a hasznukra válhat:

 

 • Érkezés a kirándulásra – A túratervekben megjelölt időpontokat próbáljuk betartani, de általában 10-15 percet szoktunk várni a későn jövőkre. Ennél nagyobb késés esetén célszerű telefonon elérni a túravezetőt, vagy a kiírásban szereplő térkép alapján próbáljuk a csapatot utolérni.
 • Ha eltévedtünk – Túravezetőink mindig bevárják a csapat végét, ha jelentősebb elágazáshoz érünk. Ha nagyon lemaradunk akkor se aggódjunk, mert legkésőbb fél óránként mindig megáll a csapat eleje, így van idő felzárkózni. Ha felnőttként mégis eltévednénk, vagy véglegesen lemaradnánk akkor próbáljunk közeli lakott települést keresni és onnan hazamenni. A gyerekeket azonban mindig megkeressük! Ha gyerekként lemaradunk vagy eltévedünk – és ezt mondjuk el a velünk érkező fiataloknak is – akkor ne menjünk sehová, maradjunk egy helyben! Természetesen ha találkozunk érkező turistákkal, akkor kérjünk segítséget.
 • Pihenők – Legalább 2 pihenőt szoktunk tartani, ahol lehetőség nyílik étkezésre. Mondhatnánk úgy is, hogy tízórai és ebédszünetet tartunk. Az első pihenő az indulás után 1-2 órával szokott lenni, a pikniket ha lehet dél és kettő között tartjuk ez utóbbit minimum egy óra időtartamban. Természetesen külön kérésre megállunk, főleg melegben folyadékot fogyasztani.
 • Tisztaság – Ügyeljünk az erdők tisztaságára! A szemetet gyűjtsük össze a hátizsákunkban, vagy a zsebeinkben. Semmit ne dobjunk el még a szerves hulladékokat sem! A déligyümölcsök héjai például nem bomlanak el a mi erdeinkben. Az egész erdő WC, tartja a mondás. Ettől függetlenül a “terméket” fedjük le földdel vagy száraz avarral.
 • Felszerelés – A ruházatunk és a cipőnk legyen a lehető legkényelmesebb. Ha sokat megyünk egy tartalék tornacipő legyen nálunk, mert az idő előtt feltört lábbal kínszenvedés továbbhaladni. Legyen nálunk tartalék zokni is, hűvösebb időben sapka, sál. Hozzunk magunkkal valamit amire le tudunk ülni. Kispokrócot, felfújható párnát, vagy legalább egy polifoam darabkát. Amire bármikor szükségünk lehet: bicska, tű- cérna, öngyújtó, étkezéshez műanyagtányér, pohár és törlőkendő. Jól jöhet egy elemlámpa is. A kiírásokhoz mindig mellékelünk térképet, aki eligazodik rajta, az nyomtassa ki. Eltévedős gyerekeknek adjunk sípot.
 • Étkezés – Két dolgot szeretnénk ezzel kapcsolatban megjegyezni:
  Csapatunkban immár hagyomány a piknik. Ami azt jelenti, hogy ha az időjárás is megengedi, akkor tűzet gyújtunk az ebédszünetben. Ezért célszerű hozni sütnivalót, azaz szalonnát, virslit, kolbászt, esetleg fóliába csomagolt krumplit és hasonlókat. Bár általában mindenki adakozó, de jó ha van nálunk mustár, ketchup.
  A másik szokásunk a csúcs-csoki evés. Ami azt jelenti, hogy –általában a legmagasabb ponton – megkínáljuk egymást csokoládéval, vagy hasonló édességgel. Hozunk magunkkal ilyeneket. Főleg melegben legyen elegendő folyadék nálunk. Az a tapasztalat, hogy egy nyári túrán egy ember akár két liter folyadékot is meg tud inni, forrásra pedig nem mindig bukkanunk. Célszerű a ragacsos löttyök mellett tiszta vizet is hozni.


Táborozási tudnivalók:

A kirándulások egyik legizgalmasabb eseménye az éjszakai sátorozás. A táborozással kapcsolatban szeretnénk néhány hasznos tudnivalót közreadni. Ajánlott tábori felszerelések:

 • Sátor – A sátrak vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a tervezett sátorlakók számánál egyel nagyobb méretet vegyünk. A háromszemélyes sátor például két személy részére kényelmes, hiszen éjszakára szükséges némi hely a felszerelésnek, hátizsákoknak és levetett ruháknak.
 • Alj – A hálózsákok alá (bár a meleget jól tartják) mindenképpen tegyünk valami védelmet. Legjobb a polifoam típusú, alumínium bevonattal ellátott szivacs. Ezek visszaverik a hideget, és kicsit puhább fekvést biztosítanak.
 • Hálózsák – Hálózsák nélkül még a legnagyobb nyári kánikulában se induljunk el sátorozni, hiszen az éjszakai talaj közeli 15 fok nagyon hideg érzést ad ruhában. A hálózsák visszaveri a test hőjét, így az alá sem szabad túlöltözni. Minden hálózsáknak van egy ajánlott hőmérsékleti tartománya, érdemes vásárlásnál erre is figyelni. Bár minél hűvösebb egy hálózsák, annál nagyobb a terjedelme!
 • Sátorverési kiegészítők – Ne felejtsük el megnézni induláskor, hogy a sátor tartozékai meg vannak-e. A tartó rudak mellett legyen tartalék kampónk, hozzunk erős zsinórokat is, és nagyon jól jöhet egy könnyebb gumikalapács is!
 • Enni és innivaló – A konzervek önmagában nem jelentenek teljes megoldást a táborozás két-három napjára! Fontos, hogy legyen elegendő kenyérfélénk is! Főleg melegebb időben olyan konzervet hozzunk, amely egy étkezésre elfogy. A konzervek melegítése sem könnyű feladat, ezért legyen inkább nálunk kislábas a melegítéshez. Sokan felejtik otthon az evőeszközöket, nem hoznak tányért, poharat. Figyeljünk erre is! Megfelelő mennyiségű innivaló nélkül sose induljunk el táborozni! Bármennyire szeretjük az édes üdítőket emellé mindig hozzunk magunkkal tiszta vizet!
 • Ami nélkül ne induljunk el: – kés, öngyújtó, gyufa, papírszalvéta, szemeteszsák, törülköző, elemlámpa, spárga.

További tippeket, ötleteket osszátok meg velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Naptár

2019. október
h k s c p s v
« Sze    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Tűzgyújtási tilalom