"elszáll mint a viadukt... Matuska Szilveszter verse."

A biatorbágyi völgyhíd

Az eredeti egyvágányú viadukt a Pest megyei Torbágy (ma: Biatorbágy) község határában a Füzes-patak völgyét hidalja át és közutak átvezetését is szolgálta az 1883-84. években épült Bp. Kelenföld - Újszőny (Komárom) vasútvonal alatt. Az első híd 2×40,6 m támaszközű, hegeszvas anyagú, többszörös rácsozatú felsőpályás acélszerkezet volt. Az egyetlen pillér és a két hídfő cölöpalapozással, beton felmenőfalakkal, terméskő burkolattal készült. 1903-ban a kellő teherbírás hiánya miatt megerősítésre szorult.
1933-ban ezt a hídszerekezetet kicserélték. Az új áthidalás eredetileg a pályakorrekció során feleslegessé vált baroki völgyhíd felszerkezete volt. Ez két, egyenként 40,0 m támaszközű, párhuzamos övű, süllyesztett pályás folytacél anyagú hídszerkezet volt. A MÁVAG kivitelezésében készült műtárgyat 1934. május 14-én helyezték forgalomba.
A párhuzamos második híd építése a bal vágány fektetésekor, 1898-ban vált szükségessé. A két hídfő tulajdonképpen maga is 2×10,0 m nyílású boltozat; a Budapest felőli hídfő és a közbenső pillér cölöpalapozású, a másik hídfő síkalapon áll. Az áthidaló szerkezet diósgyőri folytacél anyagú, kétszer kéttámaszú párhuzamos övű, oszlopos rácsozatú süllyesztettpályás szerkezet. A MÁVAG építette hidat 1898. december 20-án adták át a forgalomnak.

1931. szeptember 12-én az ismert terrorcselekmény során a híd szerencsére csak kismértékben rongálódott meg, a sérült vágányrész helyreállítását követően 1931. október 3-án forgalomba helyezték a bal vágány hídját.
1941-ben a jobb vágányban lévő völgyhíd felszerkezetével egyidejűleg egy harmadik övrúd beépítésével megerősítették.
1944-ben a megszálló németek mindkét viaduktot előkészítették a robbantásra, azonban a szovjet csapatok gyors előrenyomulásának köszönhetően nem maradt idejük a pusztításra. A hidak 1944. december 24-én, sajátos Karácsonyi ajándékként megmenekültek.
Az 1977. évi pályakorrekció miatt forgalmon kívül helyezték, 1979-ig még anyagvonatok közlekedtek a hídon.
A híd acélszerkezete rohamos korróziónak indult, felmerült a veszélyessé vált híd lebontása is. Szerencsére került pénz a műemlékké nyilvánított híd korrózióvédelmére, ma zöld színben pompázva, sínek nélkül gyönyörködhetünk benne.
 

73 éve történt a biatorbágyi merénylet. Az 1931. szeptember 13-ra virradó éjszakán, 0 óra 20 perckor felrobbant a biatorbágyi vasúti viadukt. A detonáció éppen akkor történt, amikor odaért a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat. A mozdony és az első hat kocsi a mélybe zuhant, s a szerelvény roncsai között 22 ember lelte halálát, 17-en súlyosan megsebesültek. A helyszínen pokolgépet találtak és egy levelet, amelyből arra következtettek, hogy a robbantás a kommunisták műve volt. A nyomozás azonban megállapította, hogy a bűncselekményt az őrült Matuska Szilveszter bécsi kereskedő és gyáros követte el, aki több mint két hétig a szerencsésen megmenekült utas szerepét játszotta. Fény derült arra is, hogy ő volt a korábbi németországi, illetve ausztriai vasúti robbantás tettese is. Matuskát egy osztrák bíróság 6 évi fegyházra, majd egy magyar törvényszék 1934-ben halálra ítélte. De Ausztriában nem volt halálbüntetés, ezért az ítéletet a kiadatási egyezmény alapján életfogytiglani fegyházra változtatták. A kormány a merénylet ürügyén, 1931. szeptember 19-én bevezette a statáriumot, amit csak 1932. október 10-én oldottak fel. Ausztriai büntetésének letöltése után Matuska a váci fegyházba került, s amikor Vác 1944 végén néhány órára gazdátlan lett, a zűrzavarban kiszökött a fegyházból és eltűnt.

 

Matuska, a vállalatigazgató

Mint derült égből a villám, a Magyar Távirati Iroda leadott az újságoknak egy telefonos jelentést a biatorbágyi merényletről: "... a viadukt mellett táborozó mentőknél jelentkezett egy ember, akinek arcán és nyakán horzsolások voltak, s azt állította, hogy a gyorsvonat utolsó kocsiján ült a robbanás idején s úgy sérült meg, hogy legurult a töltésről. A mentőknek így diktálta be nacionáléját: Matuska Szilveszter, csantavéri 39 éves bécsi részvénytársaság igazgató. A helyszínen nyomozó detektívnek már akkor gyanús volt ez az alak..." "A hetekig tartó megfigyelés és kutatás több bizonyítékot produkált Matuska ellen. Elsősorban megállapították, hogy már évek óta Bécsben él, gyanús emberekkel érintkezik, nem részvénytársaság igazgató, hanem alkalmi kereskedő. A merénylet után napokig Budapesten tartózkodott, álnéven több helyen lakott. A legfontosabb bizonyíték az volt ellene, hogy júliusban tíz kilogramm ekrazitot, továbbá gyutacsokat és gyújtótöltést vásárolt..." - számol be a Győri Hírlap.

Az újságban cikksorozat indul. Másnap, október 12-én, hétfőn Matuska már részleges beismerő vallomást tesz. Kedden nem létező emberekre hárítja a tettességet. Szerdán megcáfolhatatlanná válik, hogy egymaga követte el a vasúti merényletet. Csütörtökön a rendőrség elengedi a korábban gyanúsított Leipnik Mártont. Szombaton pedig már teljes beismerő vallomást tesz a magyar, a németországi és az ausztriai merényletekről az őrült gyilkos, akiről a következő hét keddi számában ezt olvashatjuk: "Matuska 1919-ben vörös nyomozó és rablóvezér volt." Három év múlva ítélik halálra a bomlott elméjű terroristát, aki a tömegszerencsétlenség miatt még ekkor is képzeletbeli ismerősét, Leót teszi felelőssé.

Az első jelentések

A biatorbágyi viadukt a község két kies dombját kötötte össze. Itt csak a vonat közlekedhetett, az autóknak és gyalogosoknak szánt műút lent vágott keresztül a völgyön. A patak két oldalán kis parasztházak sorakoztak, de a község központja fent volt a dombokon. A gyönyörű nagyközség neve még az országos lapokban sem túl gyakran fordult meg, a dunántúli médiában pedig szinte kizárólag a budapesti személyvonat egyik stációjaként szerepelt. Ám a pokolgépes merénylet alapjaiban változtatott ezen.

"Reggel 5 órakor megérkeztek a mentők az első sebesültekkel" - tudósít kapkodva és azon melegében a Győri Hírlap. "15 embert hoztak be, akik legnagyobbrészt eszméletlen állapotban vannak. Ekkor úgy tudták, hogy a halottak száma 14, a sebesülteké 20-25. Az egyik hálókocsihoz még nem tudtak hozzájutni. A kocsikból emberi karok nyúlnak ki, de hogy hányan vannak és milyen állapotban, azt nem tudni. A halottak személyazonosságát még nem tudták megállapítani." A halottak száma még az egyoldalas különkiadáson belül is többször változik, a túlfűtött és pánikszerű órák alatt a hivatalos jelentések nem voltak megbízhatóak. Az iszonyú helyszíni állapotokról sokat elárul a délelőtt közölt gyászlista, e szerint a halottak névsora a következő: Simon Lajos postás; egy ismeretlen mozdonyfűtő férfi; Nagy László vasutas a dunakeszi műhelyből; Borza Ferenc községi jegyző Tatabányáról; Deák Domonkos MÁV-segédtiszt; Krecsmarik József MÁV-segédtiszt; Pintér Lajos 35 éves napszámos; Tóth Endre MÁV-tisztviselő; egy ismeretlen 25 éves nő; egy ismeretlen 40 év körüli nő és egy ismeretlen nő, akinek korát megközelítőleg sem tudták megállapítani.

A gyanú először Leipnik Márton "hirhedt kommunistára" és bandájára terelődött, mint hírlett, a büntetett előéletű elektrotechnikust Európa-szerte üldözik. Előtte már a biztonság kedvéért letartóztattak számos kommunistát, mivel a helyszínen egy levelet találták, amely így kezdődött: "Munkások, nincsen jogotok, hát majd mi kieszközöljük a kapitalistákkal szemben..." Képbe került Leipnikék után két nappal Szakácsi Géza is, akit állítólag egy férfit arra kért a munkaközvetítőnél, hogy jó pénzért segédkezzen egy bomba összeállításánál. Négy nap telt el, s már őrizetbe vettek egy biatorbágyi pincért, Tóth Gézát, akit az elhagyott szerelme, egy szép emlékű falusi lány jelentett fel. A nyomozás kezdett holtpontra jutni, de az már érezhető volt, hogy nemsokára többen lesznek rács mögött, mint odakint. Teljes két hét telt el vihar előtti csendben, amíg végül a lap megírta, amit már jól tudunk: "...a helyszínen nyomozó detektíveknek már gyanús volt Matuska Szilveszter."

A törülköző a bűnjel

- Egy parázsló szemű, igen idegesnek tűnő férfi állított be aznap este egy barátnőmékhez, M. Zsuzsikáékhoz - meséli a már régóta Budapesten élő Sebestyén Károlyné, akihez a fent már megszólaltatott győri asszony vezetett minket. - Enni kért az ismeretlen, Zsuzsi anyja anyáskodva ki is szolgálta. Egyébként az illetőt már érkezése pillanatában ajnározni kezdték a postánál szörnyülködő asszonyok, mert kötés volt a fején, horzsolások a nyakán, és azt állította, hogy megsebesült a hajnalban történt katasztrófánál. Zsuzsi úgy emlékszik, a papájának nem tetszett az idegen, talán a zaklatott tekintete miatt. De igazán akkor kezdett gyanút fogni, amikor az megtörölte a kezét. Zsuzsikáék törülközőjén sárga foltok maradtak. A papa bevitte a törülközőt a rendőrségre, ahol aztán nem tudom, mit csináltak vele. De tény, hogy amikor már egyértelműen Matuska volt az első számú gyanúsított, Zsuzsiék törülközője is ott szerepelt a bűnjelek között. A sárga foltot az ekrazit okozta - mondja Sebestyénné.

A történelmi jelentőségű törülközés után eltartott egy darabig az untalan kisikló nyomozás. Nem akarták elhinni, hogy a kereskedő egyedül töltötte meg ekrazittal a gázcsövet. Még jó párszor olvashatunk a merénylőről, az október 21-i számból például megtudjuk: Matuska rendőrségi engedéllyel beszélgetést folytatott a fogházban feleségével. "Kérte, hogy úgy az ő, mint a kislányuk nevét változtassa meg, nehogy kellemetlenségük legyen a név miatt." Az évek begyógyították a sebeket. Talán még akadnak, akik álmukban ismét gyerekként merednek a szétroncsolt emberi testekre, s egy pillanattal az ébredés előtt még felsikoltanak a sötétségben, hogy "robbanunk, segítség, robbanunk"...
Viadukt
 
 
Cím: Viadukt
Eredeti cím: The Train Killer
Műfaj: dráma-krimi
Ország: amerikai-magyar-NSZK
Gyártási év: 1982
Hossz: 96 perc
Szereplő(k):
Kovács: Bács Ferenc
Magda: Herlinde Latzko
Rónay: Hetényi Pál
Matuska Szilveszter: Michael Sarazzin
Epstein: Towje Kleiner
Stáb:
rendező: Simó Sándor
író: Egon Eis
operatőr: Andor Tamás
zene: Tamássy Zdenkó

Tartalom

Matuska Szilveszter az I. világháborúban egy különleges csapat tagjaként vonatokat, síneket rongál és robbant. Ezt a feladatot profiként végzi, ügyelve a legapróbb részletekre is. 1931-ben felrobbantja a biatorbágyi viaduktot a rajta áthaladó vonattal együtt. Az őrült férfi robbantását kihasználva az egyre jobbra tolódó magyarországi politika kérlelhetetlenül lecsap ellenfeleire, és statáriumot hirdet. De a precíz Matuska elkövetett egy apró hibát...

 

 

A közeli biatorbágyi erdő kedvelt kirándulóhely!

 

Szily kápolna Nyakas kő

 

Nagytétényi SE. Túrabot Természetjáró Szakosztály,  1225 Angeli út 64.   

további elérhetőségeink