Vízzel és patakokkal bővelkedő, igazi mesebeli tájakra kalandozunk ezen a túrán. A Bakony csodaszép tájain járva, Farkasgyepűről indulva fogunk sokféle vizi élménnyel gazdagodni, mivel először a Köves, majd a Bitva-patak mentén sétálunk hosszan. A víz látványa, csobogó hangja, hűs környezete, a források ízletes ivóvize megnyugtatja és energiával tölti fel az embert.

A Köves-patak a Bitva felső szakaszának egyik mellékága, amely Farkasgyepűtől délre, a Vadász-kútnál ered. A megközelítőleg 10 kilométer hosszú patakon egykoron vízimalomok is működtek. Napjainkban viszont már csak a túrázok használják az erdős völgyben futó patak partját. A déli Bakony legszebb vízesést is a Köves-patak hozza létre a Csurgó-kútnál. A Bitva patak a Marcal folyó egyik legjelentősebb mellékvize. A 45 kilométer hosszú patak  Németbánya felett ered. Nem messze innen, a Bitva patak egy erdők között megbúvó, duzzasztással létrehozott hangulatos pisztrángos tavat táplál, és hamarosan Németbányára, az első faluba érkezik. Bakonyjákón, Gannán, Döbröntén kanyarog keresztül, majd Kúptól és Pápasalamontól kezdve egyenesedik ki medre. Nyárádon, Pápadereskén, Békáson halad át, majd Mihályházán ömlik a Marcalba. 23 halfajt azonosítottak a patakban. Évtizedekkel ezelőtt rengeteg rák élt a Bitva tiszta vízében. Aztán valami miatt kipusztultak. 2003-ban és 2007-ben két ízben is történt újrahonosítás, azaz újratelepítés. Azóta is hatalmas rákokat lehet fogni a Bitvában.

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2023.05.01. hétfő (munkaszüneti nap), 9:00 Farkasgyepű, Nimród Étterem parkolója

Tömegközlekedéssel: Budapest, Déli pályaudvarról 6:00-kor induló Szombathely felé közlekedő BAKONY IC vonattal Veszprémig. 7:28-ra ér Veszprémbe. Veszprém-vasútállomásról a helyi 10-es busszal át kell utazni a “Jutasi úti lakótelep” buszmegállóba (vagy gyalog 1,3 km), ahonnan 8:27-kor Pápa felé közlekedő 7391-es számú volánbusz indul. Ezzel kell jönni Farkasgyepű posta állomásig. Ide érkezik 8:58-kor. Teljes áru mentjegy ára: vonat 2200 Ft/fő + busz 910 Ft/fő.


Túravezető: Szenczy Ágnes

Útvonal: Farkasgyepű – Csurgó-kút – Köves-patak mente – Ödön-forrás – Köves-patak és Bitva-patak torkolata – Bitva-patak mente – Bakonyjákó – Farkasgyepű/ Tüdőszanatórium – Farkasgyepű.  Útvonal megtekinthető itt. 

Táv: 16,9 km, szintemelkedés: 285 m (közepesen nehéz túra)

Ezen a napon sütögetést tervezünk, sütögetnivalót hozzatok magatokkal!


Visszaérkezés: délutáni órákban
Költségek: utiköltség, egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: túrázásra alkalmas lábbeli (pancsolósoknak váltócipő és zokni, ha vizes lesz), időjárásnak megfelelő réteges öltözék (ha kell: sapka), enni/ innivaló, sütögetnivaló, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

A Bitva | Németbánya.hu A Marcal folyó honlapja - Bittva Kattintson az új ablakban való nagyításhoz!  Click to enlarge it in a new window!