2022 utolsó túráján a Velencei-hegység pár nevezetes helyét látogatjuk végig. Velencéről indulva felkaptatunk a Bence-hegyi kilátóba (az év kilátója volt 2018-ban), ahonnan remélhetőleg rálátunk az egész Velencei-tóra (egyszer már biciklis túránk során jártunk itt). Innen a hegység legmagasabb pontját látogatjuk meg a Meleg-hegyen (352m). Ezt követi majd a Likas-kő, az Angelika forrás és az ingókövek – a kevésbé látogatott ingókövek. A túra végén a tó felöli oldalon a katonai emlékparkba látogatunk el, valamint a Pákozd-Sukorói Vadaspark és Arborétum területén teszünk még egy sétát. Innen visszasétálunk a főútra, ahonnan pár perc buszozással érjük el a kiindulópontot.

FIGYELEM! A túra kezdő és végpontja nem azonos!

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2022.12.04. vasárnap, 9:15 Velence, Enyedi utca “felett” lévő M7 -es autópálya Bp. felé vezető oldalán a “Velencei pihenőhely” parkolójában. (lentebb, az útvonaltérképen az 1. pont)

Tömegközlekedéssel: Budapest, Déli pu.-ról 8:10-kor induló Z30 vonat indul Székesfehérvár felé. Ezzel Velence vasútállomásig kell jönni, 8:48-ra ér ide. Séta a 90 m-re lévő buszmegállóhoz, átszállás a Gárdony felől Székesfehérvár felé közlekedő (707 számú) 9:00-kor induló volánbuszra. Velence, Enyedi utca megállóba érkezik: 9:10-re. Teljes áru mentjegyek ára: 930+250 Ft/fő


Túravezető: Szenczy Ágnes

Útvonal: Velencei pihenőhely – Bence-hegy – Meleg-hegy – Likaskő – Angelika-forrás – Ingókövek – Sági-kút – Katonai emlékpark – Arborétum és vadaspark – Pákozd, Honvéd emlékmű buszmegálló. Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 14,2 km (plusz az arborétumon belüli táv)

Ezen a napon sütögetést nem tervezünk.


Visszaérkezés: délutáni órákban
Költségek: utiköltség, Bence hegyi kilátó 500 Ft/fő, Pákozd-Sukorói Vadaspark és Arborétum diák-nyd: 1200 Ft/fő – felnőtt: 2400 Ft/fő, egyéb nem várható.
Ajánlott felszerelés: túrázásra alkalmas meleg lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges és meleg öltözék, esőkabát, kesztyű, sapka, sál (nyílt terep lesz – fúj a szél!), enni és innivaló, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Likas-ko Turista Magazin - A Gárdonyi járás legendái és történetei Sukorói ingókő, "Gyapjaszsák" - Sukoró