Különleges esti minitúrára invitálunk benneteket. Évente egyszer tartunk sötétedés utáni barangolást valamilyen alkalomhoz kötötten. Most a “szuperhold” jelenség miatt kelünk útra. De mi is az a “szuperhold”? A Hold egy ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, átlagos távolsága 385 000 km. Amikor közelebb kerül a Földhöz – mint most (“csak” 357 000 km) – 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látjuk. A színe az ezüstös fehéres helyett a fénytörési viszonyok miatt narancsosabb, vörösebb. Ez a jelenség idén leginkább június- július hónapban figyelhető meg a holdkelte időszakában. Mint minden égi megfigyelése esetén, a felhősödés zavarja a látványt.

A túrát felhős időben is megtartjuk, mivel az Anna-hegyi kilátóból amúgy is szép éjszakai látkép tárul majd elénk. A kilátóban próbáljuk meg “elkapni” a Hold megjelenését – így itt akár hosszabb időt is eltölthetünk (pulcsi, hosszú nadrág). Igyekszünk úgy végezni a túrával, hogy aki másnap dolgozni megy, annak is legyen még egy kis ideje aludni.

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2022.07.13. szerda, 18:30 Törökbálint, Munkácsy Mihály és Pelsőczy Ferenc u. sarok (Római kat.plébánia hivatal előtti parkoló – Munkácsy u. 78.)

Tömegközlekedéssel: Budapest, Széll Kálmán térről (Budaörsi úton haladva több helyen felszállási lehetőség) 140-es jelzésű autóbusszal Törökbálint, Művelődési Ház megállóig. Onnan 50 m séta. Menetidő Széll Kálmán térről 46 perc.

VAGY: Budapest, Kelenföld vasútállomás M végállomásról a 272-es (21 perc), 88, vagy 88A (35 – 38 perc) autóbusszal a Munkácsy Mihály u. (hősi emlékmű) megállóig, onnan 300 m gyalog az utcában.


Túravezető: Szenczy Ágnes

Útvonal: Törökbálint, Plébánia – Kálvária – Gyöngyvirág u. – Anna-hegy/kilátó – Madármegfigyelő – Templom park  – Törökbálint, Plébánia.

Táv: 5,8 km, szintemelkedés: 126 m, könnyű/közepes túra (szürkület miatt).  Útvonal megtekinthető itt. 


Visszaérkezés: 22-23h körül a kiindulópontra.
Költségek: nem várható
Ajánlott felszerelés: Túrázásra alkalmas lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842