ALACSONY ÉRDEKLŐDÉS MIATT ELMARAD!

A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala-folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt. A XIX.századig a Kis-Balaton tava egységet képezett a Balatonnal, a mai tó nyúlványa volt. A vízfelület komoly szerepet játszott abban, hogy a Zala lerakja hordalékát és szervesanyag-tartalmát, mielőtt a Balatonba ömlik. A 19. században azonban jelentős változások következtek be a térségben, amelyek a Kis-Balaton vízzel borított területeinek csökkenéséhez vezettek. Ezzel a területvesztéssel a szűrő funkció is elveszett. 1970-re rehabilitációs tervet kellett kidolgozni, mivel a Zala folyó már a Keszthelyi-öbölbe rakta le hordalékát, ezzel gyors vízminőség romlás következett be. Szerencsére napjainkra már ismét visszatöltötték a mocsaras területeket, a Zala folyó is itt kanyarog keresztül. 

Pünkösd hétvégéjén erre az izgalmas területre látogatunk. A péntek délutántól vasárnap estig tartó kiránduláson a Kis-Balatont és környékét igyekszünk felfedez(get)ni. Mivel a csapatunk ezen a környéken még nem túrázott, így a legismertebb helyekre fogunk ellátogatni.

Két éjszakát töltünk a környék valamelyik panziójában vagy magánszálláson. Pénteken délután már leutazunk a helyszínre, hogy szombaton teljes napot tölthessünk a környéken és minél több lehetőségünk legyen nézelődni, ne az utazással menjen el a szombat délelőtt. Vasárnap pedig szintén minden órát kihasználunk, szóval csak az esti órákban érünk vissza Budapestre (és mivel másnap pünkösd hétfő és szünnap, ezért senkinek nem kell korán kelnie, és nem lesz fáradt!).

Tartsatok velünk!

A túra egy-egy önálló napjára is lehet csatlakozni!

Részvételi szándékot kérjük jelezni a bejegyzés aljában lévő elérhetőségek egyikén!

Jelentkezési határidő: 2022.05.07. 12:00

(Eddigi résztvevők: 1. Sz.Sándor, 2. Sz.Ágnes, 3. K.Nikolett, 4. K.Lajos) – a névsort a jelentkezések alapján frissítjük


Találkozó 1: telekocsis autósoknak: 2022.06.03. péntek, 16:30  Campona bevásárlóközpont Tropicarium felőli parkolójában

Találkozó 2: tömegközlekedőknek: 2022.06.03. péntek 18:20 vagy 20:20 Zalakomár vasútállomás (nyilván attól függ ki melyik vonattal jön/éri el)

Tömegközlekedéssel: 15:35 vagy 17:35-kor Déli pu.-ról vonat indul átszállás nélkül! A 15:35-ös vonat (204-es vonatszám-AGRAM) Gyékényes felé közlekedik, Zalakomár vasútállomásra érkezik: 18:20-ra. A 17:35-ös vonat (856-os vonatszám – TÓPART) Nagykanizsa felé közlekedik, Zalakomár vasútállomásra érkezik: 20:20-ra.Teljes árú menetjegy: 3710 Ft/fő/út (jegyet érdemes előre megváltani)

Felhívom mindenki figyelmét, hogy a telekocsis rendszer önszerveződő, nem a túravezető szervezi, hanem a résztvevők kell felkeressék egymást! 


Programtervezet:

2022.06.03. péntek
Találkozó mindenkinek zalakomári vasútállomáson 18:20-kor onnan együtt megyünk át a szálláshelyre. Aki a későbbi vonattal jön (és szólt is) visszamegyünk érte 20:20-ra az állomásra. Vacsora helyben. Önellátó, vagy kis étterem – esetleg a szálláshelyen fogyasztás.

2022.06.04. szombat
Reggeli, majd barangolás a vidéken: Kányavári-sziget/ Búbos vöcsök tanösvény és kilátók, állatsimogató/Fenyvespuszta, Kis-Balaton látogatóközpont, Diás-sziget, Madárgyűrűző Állomás/Fenékpuszta. Estefelé vissza a szálláshelyre.

2022.06.05. vasárnap
Reggeli, majd barangolás a vidéken: Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Zalakaros/Csillagtúra tanösvény, Nagybakónak/Kőszikla szurdok. Esetleg zalakarosi fürdőzés (programfüggő). Késő délután/este indulás haza Budapestre.

Túravezető: Szenczy Ágnes


Szállás: Zalakaros környéke: vendégház vagy panzió, Ára: max 6.000 Ft/fő/éj (ennek megfelelően foglalom)+ IFA.  A szállás pontos helyszíne a jelentkezők létszámától függ. Lehetőség szerint 2-3 ágyas elhelyezést választunk!

Ellátás: önellátó – szombaton este igény szerint főzhetünk közösen bográcsban, csak akkor a programoknál a főzés idejét figyelembe kell venni! Településen belül lesz átlagos bevásárlási lehetőség, étterem.

—————————————————————————————————————————————————————–

Visszaérkezés Budapestre: vasárnap esti órákban 19-21h körül (programok hosszúságának függvényében)
Költségek: szállás, belépődíjak, útiköltség, csecsebecsék
Ajánlott felszerelés: 3 napra észszerűen összeállított ruházat, (legyen egy hosszú pulóver és nadrág is, ha éjszaka hűvös lenne), tisztasági felszerelés, fürdőruha, fejfedő, szúnyogriasztó, gyógyszert szedőknek a gyógyszerei, iratok, pénz, elemlámpa. Papucs a szálláshelyre!

Ezen kívül a szokásos: túrázásra alkalmas lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló! Távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Zalakarosi bivalyrezervátum kirándulás Kápolnapusztára DOTTÓ kisvonattal  minden szerdán és szombaton - Programturizmus