“Tihany a kis magyar Toszkána”. Szinte mindenki járt már ott, hallott róla, ha máskor nem akkor az iskolában, földrajz órán, amikor a félszigetekről tanultunk. A Balaton északi partján, a tóba nyúló földnyelven fekszik, a világ egyik leggyönyörűbb kilátásval rendelkezik. Földrajzi és történelmi múltja is jelentős. A tájat vulkanikus erők formálták évmilliókkal ezelőtt, ennek folyamán alakult ki a félsziget két saját tava: a Külső-tó és a Belső-tó. Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben. A Tihanyi Bencés Apátságot 1055-ben alapította I.András magyar király, megjelenik a habsburg történelemben is, írók-költők ihlette hely, írt róla Csokonai Vitéz Mihály és Vörösmarty Mihály is. Ismert legendás története a kecskekörmökről, és ismerjük a visszhangról is. A tihanyi őslevendulás és az abból készült termékek adnak munkát a településen élők egy részének, valamint az idegenforgalom a legfőbb megélhetési lehetőség. Nehéz mindent leírni Tihany szépségeiről, de az biztos, hogy egy nagyon gazdag kultúrájú és sokszínű település, ahol millió a látnivaló és nem utolsó sorban a Balaton a lábainál hever. Az embert szinte magával ragadja a tihanyi élmények sokasága, ezért is nagyon népszerű turistacélpont. Mi is megnézzük milyen most Tihany, körbejárunk és elidőzünk időben-térben egy kicsit a Balaton partján!

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2022.04.10. vasárnap, 9:10 Aszófő vasútállomás (innen együtt megyünk át kocsikkal Tihany-Sajkodra a kiindulópontra)

Tömegközlekedéssel: Budapest, Déli pu.-ról 7:05-kor személyvonat (9702-es számú) indul Tapolca felé. Átszállás nélkül, Aszófőre érkezik 9:10-re. Teljes árú menetjegy: 2520 Ft/fő. Részletesebben a mavcsoport.hu vagy a menetrendek.hu oldalon tájékozódhatsz.


Túravezető: Szenczy Ágnes

Útvonal: Sajkod – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Levendulás – Gurbicza-tető – Szarkádi erdő – Gejzír-mező – Hármoshegyi-kúp – Kerek-hegy – Akasztó-domb – Tihany központ/ Bencés Apátság – (Szabadstrand – kőbe vésett barátlakások – Ciprián forrás – Barátlakások) Kis-erdő-tető – Apáti-hegy/Őrtorony kilátó – Sajkod

Táv: 13,1 (vagy 16,1) km, szintemelkedés: 260 m, közepesen nehéz túra. A táv és útvonal a napközben eltöltött nézelődések függvénye. Útvonal megtekinthető itt. 

A túra során pikniket tervezünk sütögetnivalót hozzatok magatokkal!


Visszaérkezés: késő délután/estefelé
Költségek: útiköltség, csecsebecsék a faluban – egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: Túrázásra alkalmas lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló! Távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Kevesebb a forgatag, de több a túra a tihanyi levendulaünnepen -  Turizmus.com