A Bükk hegység Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. A Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár. Csodás sziklaszirtek, hegyláncok, bámulatos tájak jellemzik. A Bükk-vidék egyik kistája az Upponyi-hegység, amelynek északkeleti részén találjuk hazánk egyik leglátványosabb sziklahasadékát. A turisták által kevésbé ismert, ugyanakkor ámulatba ejtő, közel 20 méter mély Damasa-szakadékot a kutatók is csak a 20. század végén kezdték el komolyabban vizsgálni. A keletkezésével kapcsolatban nem csupán ritka és érdekes földrajzi jelenségre derült fény, hanem a róla szóló legenda is egy rendkívüli és valós esemény – népi motívumokkal is kiszínezett – történetét örökítette meg. Annak idején a szakadék kialakulása jelentős esemény volt a közeli Bánhorváti lakosainak életében, amelyet a helyi népmonda is bizonyít: a tragikus történetet Lenkey Gyula, Bánhorváti lelkésze adta közre 1948-ban a Borsod-Gömör vármegyei és nagymiskolci Kincses Kalendáriumban. És aki kíváncsi erre a történetre, jöjjön velünk, itt minden kiderül!

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2021.10.10. vasárnap, 9:30 Bánhorváti, autóbusz-váróterem 

Tömegközlekedéssel: Budapest, Stadionok autóbusz pu.-ról volánbusz (járatszám 1054/1) indul Jósvafő felé 6:35-kor. Átszállás nélkül! Bánhorváti autóbusz váróba érkezik 9:34-re. Teljes áru menetjegy 3400 Ft.


Túravezető: Szenczy Ágnes

Útvonal: Bánhorváti – Lázbérci víztározó északi oldala – Három-kő bérc – Damasa-szakadék (piknik) – Rózsás-oldal – Bánhorváti

Táv: 16,7 km, szintemelkedés: 378m, közepesen nehéz túra. Útvonal megtekinthető itt.

A túra során pikniket tervezünk, sütögetnivalót hozzatok magatokkal!


Visszaérkezés: sötétedésig
Költségek: útiköltség, egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: Túrázásra alkalmas lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló! Távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842