A Gyadai-rét sokak által kedvelt kirándulóhely Nógrád megyében, Katalinpuszta mellett, a Naszály-hegy lábánál. Itt kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat, hiszen az utóbbi években számos fejlesztés valósult meg ezen a környéken. A tanösvény bejáratánál gyermek játszótér, hangyavasút és az úton tovább érdekes erdei játékok és egy látogatóközpont is található. A kalandozókat hosszabb-rövidebb túratávok várják, függőhíd és a Naszály csúcsa. A hegyet megmászók a tetőről élvezhetik a csodálatos panorámát. Többször jártunk már mi is itt, de mindig örömmel térünk vissza erre az általunk is nagyon megszeretett helyre. A Gyadai-réten ilyenkor ősszel kilométereken keresztül csodálatos őszi kikerics virágzás látható.

Az, hogy milyen témában lesz megtartva ezen a napon a túra, az az időjárástól függ. Két variáció lehetséges:

1: amennyiben gombaszakértőnk úgy véli, hogy érdemes nekiindulni a gombavadászatra, akkor a Gyadai-réten és környékén barangolunk, gombagyűjtés reményében. Ez nem jelent nagy távot, inkább egy lassabb, erdőben, réten poroszkáló, keresgélő séta inkább. Ez maximum 5-6 km körüli táv. Ebben az esetben a túra végén mindenki összes gombáját és gomba darabkáját is átnézi hivatalos gombavizsgálónk, majd lehet örülni a zsákmánynak ami megmarad 🙂

2. amennyiben nincs eső vagy csak jelentéktelen és nem gombázni megyünk, abban az esetben túrázunk. Erre is érdemes eljönni, mert két csapatra fogunk válni, a kényelmesebb csapat elsétál, nézelődik és tüzet rak az Óriások pihenőjénél. A fittebb csapat pedig megmássza a Naszály csúcsát. A csúcsmászókat bevárjuk a pihenőnél és együtt piknikezünk, majd sétálunk a faluba vissza.

Tartsatok velünk!

Részvételi szándékot kérjük jelezni a bejegyzés aljában lévő elérhetőségek egyikén!

GOMBASZAKÉRTŐNKKEL EGYEZTETVE SZOMBATON GOMBÁSZÓS TÚRÁT TARTUNK! KOSÁRKÁT HOZZATOK MAGATOKKAL! 


 

Találkozó: 2020.10.03. Szombat 9:15 Szendehely-Katalinpuszta buszmegálló melletti parkoló (Katalinpuszta, Dózsa György út – 2-es sz.főút)
Tömegközlekedéssel: Újpest,Városkapu autóbusz állomásról 8:30-kor induló Balassagyarmat felé tartó 1010/9-es számú volánbusszal Szendehely, Katalinpuszta állomásig. Érkezés Katalinpusztára 9:10-re. Teljes árú menetjegy 990 Ft/fő

Gombavizsgáló szakellenőr: Mészáros Gyula

Túravezetők: kényelmesek: Szenczy Ágnes, fittek: Székely Sándor


 

Útvonalak: 

Kényelmesek útvonala (gombászás esetén is ehhez hasonló): Katalinpuszta – Rockenbauer Pál síremléke (itt válunk szét) – Óriások pihenője – Gyadai-rét – Óriások pihenője (itt bevárjuk a Naszály csúcsról érkezőket és pihenünk) – Katalinpusztai kirándulóközpont – Katalinpuszta Táv: 5,5 km – az Óriások piheőjéig, a Gyadai rét megjárásával 8,5 km. Útvonal megtekinthető itt.

Fittek útvonala – nehéz túra: Katalinpuszta – Rockenbauer Pál síremléke – Naszály csúcs – Gyadai-rét – Óriások pihenője – Katalinpusztai kirándulóközpont – Katalinpuszta.  Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 17,2 km. Szintemelkedés: 590 m

A túra során pikniket tervezünk, sütögetni valót hozzatok magatokkal!


 

Visszaérkezés: sötétedésig
Költségek: gombaszakértő tiszteletdíja: 1000 Ft/fő, útiköltség, egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: Túrázásra alkalmas lábbeli, gombáknak szellős kosár, vagy papírtároló doboz (nejlonzacskóba gombát nem illik rakni!!), időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló! Fejfedő, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Tartsatok velünk!

 

Naszály » KirándulásTippek

Ezen a kiránduláson a felnőttek is gyerekké válnak