A Gerecse a Dunazug-hegyvidék (Dunazug-hegység) legnyugatibb területe, a Dunántúli középhegység része, a Vértes és a Duna között. A Gerecse, a Pilis és a Budai-hegység területeit és medencéit foglalja magába. A Gerecse átlagos magassága 400m, legmagasabb pontja a Nagy-Gerecse 634m magas. Túlnyomó részt dachsteini mészkő, kisebb részét dolomit alkotja. Üledékes építőanyagai miatt több mészkőbarlang, löszfal és banya található ezen a tájon. A mészkőhegység bányái közül a Pisznicei a legnevezetesebb, ahonnan már a római kor óta fejtették a vörös mészkövet (piszkei és tardosi vörös márványként). A Gerecse szívében bújik meg Pusztamarót – egy hajdan volt falu. Marót néven a XIII. században jött létre. A kis falu jellemzően sváb lakosait a II. világháború után kitelepítették, helyükre bányászokat költöztettek. Az 1970-es években elnéptelenedett, a szocialista éra alatt népszerű és nagy forgalmú gyermektábor működött itt. Ma szolidabb szálláshely és túrázási, táborozási lehetőség található itt.

Ami belefér a Gerecséből egy napba, azt igyekszünk megtekinteni. Megismerkedünk Pusztamaróttal, a Pisznicei kőfejtővel+barlanggal és felmászunk a Nagy-Gerecse csúcsra is. 

Tartsatok velünk!

Részvételi szándékot kérjük jelezni a bejegyzés aljában lévő elérhetőségek egyikén!


Találkozó: 2020.07.05. Vasárnap 9:00 Pusztamarót,  Marót-hegyi Sólyomfészek tábor és a történelmi emlékmű között lévő mezőnél.
Tömegközlekedéssel: nem megközelíthető! Telekocsis rendszerben szervezzük az utazást, ezért is kell jelezni a részvételi szándékot!

Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Pusztamarót – Pisznicei kőfejtő és barlang – Fica-forrás – Nagy-Gerecse csúcs – Jusztinián-pihenő – Pusztamarót (piknik). Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 16 km – közepesen nehéz túra.

A túra után pikniket tervezünk sütögetni valót hozzatok magatokkal!


Visszaérkezés: kora esti órákban
Költségek: saját útiköltség, egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: Túrázásra alkalmas lábbeli, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló! Naptej, fejfedő, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842