Hosszú idő után most ismét egy igazi gombázós kirándulásra invitálunk benneteket! Ezen a napon kifejezetten “gombavadászatra” indulunk régi kedves gombaszakértőnk segítségével. Most a Mátra északi oldalán próbálunk szerencsét. A talált – és helyben átvizsgált zsákmányt -, mindenki hazaviheti. Mivel a gombászós túrák távolságban rövidek, inkább felfedezéssel telik, ezért ez egy igazi családi program, akár gyerekekkel, vagy kezdő túrázóknak is. A gyűjtögetéshez a gombáknak szellős kosárkával készüljetek, a nejlonzacskóban tönkremegy (gombát nem illik nejlonba tenni)! Valamilyen papírféleséget is hozhattok, hogy egyik-másik fajtát elválasszátok egymástól. Reméljük, hogy kedvező lesz a hőmérséklet és a csapadék mennyisége is, aminek következtében gazdag terméssel térhetünk haza. (Mi is lehetne jobb gombás étekből mint egy saját gyűjtésből származó erdei gombaleves vagy gombapörkölt frissen készítve a családi asztalon..?)

A túrára előzetes jelentkezés szükséges! Lsd.lent.

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2019.11.10. Vasárnap 9:50 Parád központ, Kékesi úti parkoló (3240 Parád, Kékesi út – világháborús emlékmű után van a parkoló). Parádról együtt sétálunk át (1,5 km) Parádóhutára ahonnan a túra indul. 
Tömegközlekedéssel: átszállás nélkül! Budapest, Stadion autóbusz pályaudvarról (1046/3 járatszámú) volánbusz indul 07:45-kor Bükkszék felé. Parád központ autóbusz állomásra érkezik 09:47-kor. Innen 1-2 perc sétára az első utcában jobbra van az emlékmű és a parkoló. Teljes árú menetjegy: 2375 Ft/fő

Gombaszakértő: Mészáros Gyula, túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Parád – Parádóhuta környéke

Táv: 4,6 km + 2 x 1,5 km Parád-Parádóhuta közt – könnyű túra, össz. szintemelkedés: 127 m

A túra végén pikniket tervezünk az Ilona völgy környékén (fakultatív) – aki szeretne részt venni, sütögetni valót hozzon magával!


Visszaérkezés Parádra: kora délután
Költségek: saját útiköltség, részvételi díj (adomány): 1000 Ft/fő (10 év felett) amely a gombaszakértő tiszteletdíja is egyben! A részvételi díjat helyszínen kérjük készpénzben rendezni!
Ajánlott felszerelés: Szellős kosárka a gombáknak, kis kés vagy bicska, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, sapka, sál, innivaló, hideg élelem, sütnivaló!
Zárt (vízhatlan) cipő vagy bakancs, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842