Ipolytarnóc Budapesttől 150 km-re, Salgótarjántól 25 km-re északon, a Szlovák határ mentén, Nógrád megyében, az Ipoly bal partján található. Nevét először a tövében 8m kerületű és közel 100 m hosszúságúra becsült óriási megkövesült fa tette híressé. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe. Kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye. A színvonalas és egyedülálló geoparkban (biológiai, geológiai, kőzetparki) sétaösvényeken, lombkorona szinten lévő tanösvényen, 4D szimulációs időutazáson, kiállításokon ismerkedhetnek a kicsik és nagyok ezzel az eltűnt világgal. A park egész napos tartalmas kikapcsolódást kínál mindenkinek.

A különleges lombkorona ösvény bejárása némi bátorságot igényel, de nagyon megéri!

Amennyiben a park bejárása után még marad időnk, a szlovákiai terültre eső Mucinska Jaskyna barlangot is meglátogatjuk.

Figyelem! Térerő, internet szolgáltatás nincs (alig).

Tartsatok velünk!

Az utazás szervezése és jegyrendelés miatt előjelentkezés szükséges legkésőbb szombaton reggel 8-ig! Részletek lent.


Találkozó: 2019.04.28 Vasárnap 9:45 Ipolytarnóc, Kossuth út, Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Őslénypark bejárata előtt lévő parkoló. 
Tömegközlekedéssel: csak későn, több átszállással lehet Bp-ről megközelíteni, ezért telekocsis rendszerben utazunk! Ennek érdekében (is) előjelentkezés szükséges!

Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Ősmaradványok geopark – Mucinska Jaskyna (Szlovákia) – magyar-szlovák határ – Ősmaradványok geopark. Útvonal megtekinthető itt.

A Túra során pikniket tervezünk, sütögetni valót mindenki hozzon magával!

Táv: 8,7 km – könnyű/ közepes túra, össz. szintemelkedés: 262m


Visszaérkezés Budapestre: délutáni/esti órákban
Költségek: Geopark belépőjegy 500-2500 Ft (szolgáltatásoktól függően), útiköltség. Geopark árak részletesen itt!
Ajánlott felszerelés: Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esőkabát, sapka, innivaló, hideg élelem, sütnivaló!
Zárt cipő, vagy bakancs, távcső, fényképező, túrabot, GPS.

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, a FB profilon vagy a 20/ 480 9842 számon lehet! Határidőn túli jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Képtalálat a következőre: „ipolytarnóc” Megújult a lombkorona-tanösvény Ipolytarnócon