2018.05.12 és 13: Mátra kétszer

Ezen a hétvégén 2 egynapos túrát tartunk a Mátrában. Első napon a még hiányzó kék-túra szakaszt járjuk le Mátraházától Sirokig, majd második napon a Csörgő-völgyi erdőrezervátumba látogatunk el. Aki mindkét túrán szeretne részt venni, annak érdemes ott helyben eltölteni egy estét.

A Mátrába többször visszatérünk, mivel az egyik legizgalmasabb és legszebb panorámákat tartogató hegységünk. Az első napon igen tempós túrának nézünk elébe, mivel egy nagyon eseménydús és látnivalókban gazdag útvonalon haladunk majd végig. A sok néznivalót is szeretnénk élvezni, valamint a távot is teljesíteni, ami 20 km feletti ezen a szakaszon. Az OKT nyomvonala Kékestetőtől a Mátrabérc túraútvonalon halad, aminek nevében is rejlik annak szépsége.

Második napon a Csörgő patak völgyébe látogatunk, ami Mátraszentistvántól Mátrkeresztesig húzódik. A patak a környék legjelentősebb vízfolyása. Neve arra utal, hogy megáradva a magával ragadott kövek egymáshoz ütődve időnként csörgő hangot hallatnak. 2000 óta érintetlen erdőrezervátumot hoztak létre. A környék látnivalóinak jelentős része a patak felszínformáló erejének köszönheti létezését, ezért a Csörgő-szurdok, a hatalmas sziklatömbök, vagy a Gyula-barlang mind-mind a víz mentén találhatóak. Mindezt szó szerint megkoronázzák a felénk magasodó fák: a völgy mente erdőrezervátum. Amennyiben valaki közvetlenül a vízparton szeretné bejárni a völgyet, készüljön fel a legváltozatosabb nehézségekre, és nem árt, ha némi sziklamászó-tehetséggel is rendelkezik. A vizes élőhelyeket kedvelő védett állatok is megtalálhatóak a patakban, sőt, régebben a pisztráng is megszokott látvány volt. (Szerencsésebbek még ma is találkozhatnak velük.) Ezen a napon a patak menti szakaszon kettéválik csapatunk. A bátrabbak a víz melletti ösvényen, a nyugodtabbak a jelzett túrista útvonalon haladnak majd és Ágasvár alatt egyesül újra a két csapat.

Szombaton este Galyatetőn vagy Mátraházán éjszakázunk (szervezés alatt).

Gyere velünk!

A 2 napra előzetesen jelentkezni szükséges 2018.04.20-ig (részletek lent)!

Szállás nélkül, egy-egy önálló túranapra is lehet csatlakozni! Aki csak egy napra jön, nem szükséges előjelentkezés!


Programtervezet

1.NAP/ SZOMBAT:

Találkozó: 2018.05.12 szombat 8:30 Mátraháza, autóbusz állomás. (Ekkor már a túrára indulunk!)

Tömegközlekedéssel: Budapest, Stadion autóbusz pályaudvarról volánbusz (1045/1 sz.) indul 6:45-kor Gyöngyös felé. Mátraházára érkezik 8:26-ra. Teljes áru jegy: 2010 Ft/fő

Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Mátraháza – Kékestető – Sötét-lápa nyereg – Disznókő – Markazi-kapu – Hármashatár eh. – Selyem-rét – Domoszlói kapu – Jóidő-kút – Remete-rét – Sólyom kút – Sirok vá. Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 22 km – nehéz túra, szintemelkedés: 700m


Visszaérkezés Mátraházára és Budapestre is: Sirokról a 16:57-kor induló volánbusszal. Mátraházára 17:43-ra, Budapestre 19:25-re ér a busz.
Költségek: útiköltség
Ajánlott felszerelés: OKT IGAZOLÓFÜZET, időjárásnak megfelelő réteges öltözék, naptej, fejfedő, esőkabát, innivaló, hideg élelem, távcső, fényképező, túrabot, fejlámpa/elemlámpa, GPS.

Sütögetés ezen a túrán nem lesz.

Képtalálat a következőre: „disznókő mátra”  Képtalálat a következőre: „sas kő mátra”

Aki ott éjszakázik és marad:

Szállás: apartmanszállás, falusi turizmus keretein belül magánházakban, vagy ifjúsági szállásokon – szervezés alatt
Étkezés: önellátó, megbeszélés szerint igényelhető ellátás (csak R, csak V, vagy FP).
Túravezető: Szenczy Ágnes


2.NAP/ VASÁRNAP:

Találkozó: 2018.05.13 vasárnap 9:45 Mátraszentistván, autóbusz váróterem melletti parkoló (Vaskút u.18. – Petőfi S. u. sarok)

Tömegközlekedéssel: Budapest, Stadion autóbusz pályaudvarról volánbusz (1068/1 sz.) indul 7:15-kor Gyöngyös felé. Gyöngyösön átszállás a Mátraszentimre felé 8:30-kor induló járatra (3655/15). Mátraszentistván, autóbusz váróteremhez érkezik 9:46-ra. Teljes áru jegy: 2375 Ft/fő

Túravezető: Szenczy Ágnes és Székely Sándor


Útvonal: Mátraszentistván – Hutahely – Csörgő patak völgye – Vándor-forrás – Csörgő patak völgye – Mátrakeresztes, Békás-tó – Foton-rét /Ágasvár, túristaház – Mátra bérc túraútvonal – Szamár-kő – Newton szikla – Mátraszentistván. Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 13,3 km – közepesen nehéz túra, szintemelkedés: 522m


Visszaérkezés Budapestre: 20h körül
Költségek: útiköltség
Ajánlott felszerelés: Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, naptej, fejfedő, esőkabát, innivaló, hideg élelem, távcső, fényképező, túrabot, fejlámpa/elemlámpa, GPS, bicska.

Képtalálat a következőre: „szamárkő mátra”  Képtalálat a következőre: „csörgő patak völgye”


2 naposoknak költségek: Szállás 1 éjszakára kb.3-4.000Ft/fő+IFA, étkezések: önellátás, bolt és esetleg kérhető étkezések kb. 850-1500 Ft/fő/ 2 nap. Útiköltség kb. 4.500 Ft/fő. Összesen: kb. 10.000 Ft/fő/2 nap Plusz az egyéni igények!
Ajánlott felszerelés: KÉKTÚRA IGAZOLÓFÜZET! Kényelmes hátizsák (minden nap cipeljük a holminkat!), 2 napra ésszerűen összeállított, de minimális öltözék, esőkabát, tisztálkodási szerek, sapka, papucs a szálláshelyre (!), kulacs, telefon + töltő. Gyógyszert szedőknek a gyógyszerei, TAJ kártya, személyes iratok, sebtapasz.
Zárt cipő/bakancs, váltó túracipő/bakancs, túrabot, távcső, fényképező, GPS, tájoló, fejlámpa (elemlámpa), bicska.

Jelentkezés lezárult!

Jelentkezni a hozzászólásokban, a turabot@gmail.com -on, vagy a 20/ 480 9842 számon 2018.04.20-ig 3.000 Ft/fő előleg befizetésével lehet! Határidőn túli jelentkezést nem áll módunkban elfogadni! Határidőn túli lemondás estén az előleget visszatéríteni nem áll módunkban!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

 

Vélemény, hozzászólás?