2018.04.15 Ócsa/ Tanösvény a Turjánban – ősmocsár túra

Április közepén a természet tavaszi pompájában virít. A legtöbb fa és virág ilyenkor nyílik – vagy még virágzik, madárdaltól hangosak az erdők, kellemes és illatos szelek fújdogálnak a mezőkön. Ezért is választottuk ezt a hétvégét annak az Ócsa külterületén lévő különleges helynek a látogatására, ahová kizárólag szakvezetővel lehet belépni. Ócsa Budapest határától alig 20 km-re helyezkedő város. Mellette terül el a Turjánvidék, Turjános vagy Öregturján nevű ősi tőzegláp. Ritka fajok, mint a rákosi vipera, a fekete gólya, a kerecsensólyom, a jégmadár, az ezüstsávos szénalepke élőhelye. Egyedülálló, 3575 hektáros jégkorszaki ősmocsár-maradvány. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik.

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket. A túra során egzotikus megjelenésű orchideafajokban, a kornistárnics mélykék virágjától színpompázó rétekben gyönyörködhetünk. Az ösvény érinti magát a nyílt vizű Turjánt is, utolsó állomásként pedig a Madárvártába érünk. A tanösvény hossza 1,2 km, amely 1 óra alatt bejárható.

A vezetett tanösvényi séta után bejárjuk Ócsa másik tanösvényét (Selyem-réti tanösvény) is, amely szabadon látogatható. A Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással. A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható.

Tartsatok velünk!

FIGYELEM! GUMICSIZMA A MAGAS VÍZÁLLÁS MIATT SZÜKSÉGES LEHET!

Létszám betelt! Lemondás esetére tartalékosnak lehet csak jelentkezni.


Találkozó: 2018.04.15. Vasárnap, 9:30 Ócsa, Tájház előtt. (2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6) 
Tömegközlekedéssel: Bp. Nyugati pu.-ról személyvonat indul 8:18-kor Dabas felé (2982 sz.). Ócsa, vasútállomásra érkezik 9:15-re. Innen 1,7 km-t gyalogolva (városháza felé) 20 perc sétával érhető el a tájház.

Túravezető: Szenczy Ágnes (DINPI szakvezető: Berecz Tibor)


Útvonal: Ócsa, tájház – Turjáni tanösvény (szakvezetővel az ősmocsarasban) – Ócsa, tájház – Selyem-réti tanösvény (piknik) – Ócsa, tájház. Útvonal megtekinthető itt.

A Túra során pikniket tervezünk, sütögetni valót mindenki hozzon magával!

Táv: 13,1 km – közepes túra (mindkét tanösvény oda-vissza plusz az átkötő út a tanösvények között), szintemelkedés: elhanyagolható (45 m)


Visszaérkezés: délutáni órákban, sötétedés előtt
Költségek: útiköltség, vezetett túra a turjáni tanösvényen: 600-1000 Ft/fő (jelentkezők számától függően) – egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: GUMICSIZMA! Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, sapka, esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló!
Váltócipő a nem lápos terepre (nem kényelmes 13 km-t gumicsizmában legyalogolni), távcső, fényképező, túrabot, fejlámpa/elemlámpa, GPS.

Létszám betelt, jelentkezés lezárult!

Jelentkezni Szenczy Ágnesnél személyesen, vagy a hozzászólásokban, vagy a turabot@gmail.com -on, vagy a 20/ 480 9842 számon lehet 2018.03.15-ig a belépő árának (600 Ft/fő) befizetésével! Határidőn túli jelentkezést nem áll módunkban elfogadni! A 25 fő feletti jelentkezőket sajnos nem tudjuk fogadni.

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Képtalálat a következőre: „Ócsa, Tanösvény a Turjánban” Képtalálat a következőre: „ócsa tájház”

9 hozzászólás 2018.04.15 Ócsa/ Tanösvény a Turjánban – ősmocsár túra

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Kedves Mindenki!
  Az első tanösvényre, a vezetett túrára a létszám betelt.
  Az első tanösvény bejárása után még lehet jönni a délutáni, második hasonló bejárásra, ami szabadon és korlátozás nélkül látogatható. Az ócsai tájháznál lehet csatlakozni. Akit így is érdekelne, kérem keressen itt, vagy a turabot@gmail.com-on.
  Üdv.
  Sz.Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Sziasztok!
  Már csak 4 hely van!
  Sz.Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Kedves Mindenki!
  Már csak 6 hely van!
  Üdv.Sz.Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Kedves János!
  Igen. Befértek, e-mailben küldöm a számlaszámot, ahová be lehet fizetni.
  Puszi Ági

 • Schmidt János Írta:

  Két (2) fővel bejelentkezek a túrára. Mikor, hol fizethetek be?

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Sziasztok!
  Fogynak a helyek, már csak 12 fő szabad hely van!
  Üdv.
  Sz.Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Kedves Mindenki!
  Még 16 férőhely van! (03.01)
  Üdv. Sz. Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Sziasztok!
  Még 20 fő hely van! (02.25)
  Ági

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Sziasztok!
  Nálunk a kocsiban van 2 férőhely, ha valaki igényt tart rá, kérem jelezze.
  Üdv. Sz.Ági

Vélemény, hozzászólás?

Naptár

2019. június
h k s c p s v
« ápr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Tűzgyújtási tilalom