2018.03.24 Víz világnapja a kőbányai víztározóban

Már 25 éve március 22-e a víz világnapja. Ennek alkalmából országszerte “vizes” programokkal várják az érdeklődőket. Víztározók, szennyvíztisztító telepek, fürdők vesznek részt az ismeretterjesztésben. Ekkor olyan helyszínekre van lehetőség ellátogatni, ahová az év többi napján nincs alkalmunk bejutni. A víz világnapja alkalmával mi is megtekintjük a főváros legrégebbi víztározóját, a kőbányai medencét. Az évente mindössze egy-két napra leürített, egyébként a mai napig ivóvizet tároló, 1871 óta működő létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak. Az Első pesti Vízmű részeként hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével megépített medence láttán sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak az építményt, mint vízellátó létesítménynek. Az épületet körülvevő ősfák pedig inkább keltik arborétum, semmint Vízmű-telep benyomását.

A víztározó látogatása idegenvezető nélkül, érkezési sorrendben történik.

Utána: Itt lakunk. Ismered Kőbányát? Ó, nem csak a sörre gondolunk! Nézd egy kicsit más szemmel… A víztározó után városi mini (kul)túrát tartunk és bebarangoljuk Kőbánya pár nevezetes építményét is. Meglátogatjuk a Conti-kápolnát, az Óhegy-parkot, az egyedülálló Szőlőfürtös feszületet, a szőlőcsőszök életét megkönnyítő Csősztornyot és végül a Szent László templomot is, mint Kőbánya legismertebb műemlékét.

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2018.03.24. 8:45  Budapest X., Ihász utca – Előd köz kereszteződésénél. (A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes!)
Tömegközlekedéssel: Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.

Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Kőbányai víztározó – Conti kápolna –  Óhegy-park – Szőlőfürtös feszület – Csősztorony – Szent László templom. Útvonal megtekinthető itt.

Táv: 4,7 km – könnyű, városi túra


Visszaérkezés: kora délutáni órákban – a víztározóba való bejutás függvényében
Költségek: nem várható
Ajánlott felszerelés: gyaloglós cipő, némi hidegélelem, innivaló

Mindenkit szeretettel várunk!

További info: 20/ 480 9842

Képtalálat a következőre: „kőbányai víztározó”  Képtalálat a következőre: „csősztorony kőbánya”  Képtalálat a következőre: „szent lászló templom kőbánya”

 

Vélemény, hozzászólás?