2017.03.15 Budaörs/ Sorrento sziklák

Mit is csináljon az ember amikor a hét közepére esik egyetlen ünnepnap?! Nagy dolgokba nem érdemes belefogni, de mégis jólesne kicsit pihenni, hasznosan eltölteni a szabadnapot. Ilyenkor tanácsos kimozdulni, körülnézni ott, ahol élünk, sétálni, túrázni, kiszellőztetni a tüdőnket, és rácsodálkozni arra, hogy milyen szépségeket rejt, és milyen izgalmas tud lenni közvetlen környezetünk.

Ünnepi túránkat a Budaörs feletti hegyek közé tervezzük. A terület részben kopár, részben erdővel borított. A sziklás, fenyvesekkel tarkított, jellegzetes kövek a magyarázat szerint az olaszországi, Nápoly közeli Sorrento tengerpartjának szikláiról kapta a nevét. Lehet, hogy a hasonlat igen merész, de az egészen biztos, hogy a Sorrento és környéke a Budai-hegyek egyik legszebb, és mégis legkevésbé látogatott része. A hegyek délebbi vonulatát sokszor látjuk az autópályáról, vagy amikor bevásárolni indulunk az Auchan-Ikea-Decathlon-Premier Outlet körútra. Biztos gondolkodtatok rajta, hogy milyen lehet odafent… Aki már járt ott, kíváncsi lehet a változásokra, vagy visszahúzza a szíve, hiszen a Budaörs feletti kopárok egyedülálló hangulatot kölcsönöz a dimbes-dombos, sziklagyepes, karsztbokros látványával. A kopár hegyekről a kilátás is gyönyörű. Amennyiben kedvező lesz az időjárás, talán már találkozhatunk a tavasz korai virágaival, a lila kökörcsinnel vagy a tavaszi hériccsel.

Ezen a túrán két csoport fog indulni. Egy hagyományosan túrázó és egy könnyített csapat. A “nagy” túrások hosszabb úton haladnak majd a KFKI-től egészen a Huszonnégyökrös-hegyig, a könnyített csapat pedig csak a hosszú táv felét fogja teljesíteni. A rövidebb táv is látványos és izgalmas, ezt akár fiatalabbaknak, kezdőknek, vagy fáradékonyabbaknak, nyugdíjasoknak is ajánljuk.

Tartsatok velünk!


Találkozó: 2017.03.15. Szerda, 9:30 Bp. XII.ker. Konkoly-Thege Miklós út 29. Központi Fizikai Kutató Intézet (KFKI) parkolója.
Tömegközlekedéssel: Budapest, Széll Kálmán (volt Moszkva) térről 21-es jelzésű autóbusz indul 8:45-kor és 9:00-kor Csillebérc, KFKI felé.  Menetidő 24 perc. Bérlet vagy plusz buszjegy szükséges! A busz ezután 20 percenként közlekedik, érdemes időben odaérni!
Túravezető: Szenczy Ágnes és Székely Sándor


Útvonal:

Ági csoport (lassú, könnyített):  KFKI parkoló – Mária-szobor – Sorrento (itt válunk el) – Repülős emlékmű – Régi hangár – Farkas-hegy (itt egyesülünk) – Piktortégla üregek – KFKI

Táv: 6,5 km, közepes túra, szintemelkedés: 180 m. Útvonal ITT megtekinthető!

Sanyi csoport (normál túrás): KFKI parkoló – Mária-szobor – Sorrento (itt válunk el) – Szállás-hegy – Ló-hegy – Csík-hegy – Huszonnégyökrös-hegy – Csík-hegy – Felsőszállás – Farkas-hegy (itt egyesülünk) – Piktortégla üregek – KFKI

Táv: 13 km, közepes túra, szintemelkedés: 214 m. Útvonal ITT megtekinthető!

Az aktuális tűzgyújtási tilalom miatt a sütögetés elmarad! Hosszabb, piknik pihenő lesz tűz nélkül.


Visszaérkezés: délutáni órákban
Költségek: Nem várható
Ajánlott felszerelés: Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, sapka, esőkabát, innivaló, hidegélelem!
Zárt cipő, vagy bakancs, távcső, fényképező, túrabot, elemlámpa vagy fejlámpa.

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842 vagy 06-70/ 434 9992

Kapcsolódó kép Képtalálat a következőre: „budaörs farkas hegy”

Egy friss, szomorú hír: Budaörsön, a kopárok környékén, a tájvédelmi körzetben 60 hektáron március elejétől irtják az erdei fenyőket! A legapróbb hajtásig mindent kivágnak, mert tájidegen, nem őshonos fafaj. Lehet, hogy mostani utunk során utoljára látjuk  fenyvessel borítva ezt a vidéket!

3 hozzászólás 2017.03.15 Budaörs/ Sorrento sziklák

 • Szenczy Ágnes Írta:

  Kedves Keszei Ernő!
  Köszönjük a pontosítást!
  Üdvözlettel: Szenczy Ágnes

 • Keszei Ernő Írta:

  Kedves Túrabot kirándulótársak!
  Egy pontosítás: NEM erdei fenyveket irtanak (az Magyarországon is őshonos), hanem fekete fenyveket. Azok errefelé nem őshonosak, és valóban tönkreteszik a kopár mészkőhegyek bennszülött növény- és állatvilágát.
  Azóta mi is jártunk ott többször, és valóban megdöbbentő a kivágás, de segít helyreállítani a kopárok növény- és állatvilágát.
  Üdvözlettel: Keszei Ernő

 • Schmidt János Írta:

Vélemény, hozzászólás?