15.09.05 Kalandozás a Burok völgyben

Nyár után egy kis átmozgató kirándulásra invitálunk mindenkit. A Burok-völgyben minden testtájékot megmozgató túrában lesz része annak, aki ide ellátogat velünk. Itt az ősz kezdete, az igazi kirándulós, kellemes idő, csodaszép tájak és színek várják a túristákat. Ez a túra egy igazi mélyizom tornának vagy egy kalandos akadályversenynek is is beillik majd. Az izgalmak garantáltak!

A Burok-völgy a Keleti-Bakonyban található, Magyarország egy igen érdekes, ritka természeti jelenségeket mutató természetvédelmi területe. Környezetétől eltérő klímája, viszonylagos elszigeteltsége, botanikai és zoológiai érdekességek kincsestárává teszik. A mintegy 12 km-es főága Királyszállástól Bakonykúti községig terjed. Számos mellékvölgyeivel több, mint 25 km-t tesz ki az 50-90 méter mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli szurdok. A völgy-fő és a végpont szintkülönbsége kb. 200 m. Évszázadokon át királyi vadászterület volt. A Burok-völgy kanyon jellege egyes elmélet szerint nem folyóvízi erózió eredménye, hanem hasadásos eredetű. A nem mindennapos völgy-képződés eredményezte a ritka sziklaformákat. A völgyben és mellékágaiban 42 barlang található, átlagos hosszúságuk 5-8 m. A legnagyobb barlang a Bükkös-árok mellett található Ruska-zsomboly, melynek hossza 73 méter, mélysége pedig 21 méter. A völgy hőmérséklete hűvösebb, benne több a pára, mint a vele szomszédos fennsíkokon. Ennek köszönhető, hogy növényvilágában a jégkorszakok óta fennmaradt ritka növénypéldányok is előfordulnak, mint például havasi hagyma, cifra nádtippan, fürtös holdruta stb. Több mint 200 madárfaj is megfigyelhető, amelyek egy részének fészkelőhelyet is nyújt e táj. Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 ha-ját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A védett területen belül erdőrezervátum található. A védett terület igazi értékét azonban nem csak az jelzi, hogy mennyi ritkaság található itt, hanem a Magyarországon talán egyedülálló ősállapotban lévő természetes erdő, melyben – többek között – a természet regenerációs folyamatai tanulmányozhatók.

A Burok-völgy helyenként nehezen járható, kidőlt fákat, ágakat kell kerülgetni, alattuk vagy felettük átbújni vagy átmászni. A túra átlagos erőnléttel teljesíthető. 15 km hosszan 200m szintemelkedésre kell számolni. Ez egyenletesen és csekélyen (túra közben kevésbé észlelhető módon) emelkedő útvonalat jelent.

Figyelem! A kiindulási és érkezési pont nem azonos! Amennyiben lesz min. 2 autó, a sofőröket visszaszállítjuk a kocsikhoz, így tudunk mindenkit “összeszedni”.


Találkozó: 2015.09.05. Szombat 9:15 Bakonykúti, Jókai utcai buszmegálló
Tömegközlekedéssel érkezőknek: Bp. Népliget autóbusz végállomásról Volánbusz indul (1205/1 járat) 7:15-kor Veszprém felé. Székesfehérváron átszállás: 8:30-kor! Helyben Székesfehérvárról 8:40-kor KNYKK busz indul Isztimér felé. Bakonykútira érkezik: 9:14-re. Teljes áru menetjegy: 1680 Ft/fő
Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Bakonykúti – Burok-völgy (számtalan barlangjával) – Királyszállás – Vágó-hegy – Királyszállási elágazás (Tés és Várpalota közötti összekötő út, Várpalotától 7 km)
A Túra során pikniket is tervezünk, sütögetnivalót mindenki hozzon magával!
Táv: Kb. 15 km, nehéz túra


Visszaérkezés: késő délutáni / kora esti órákban – tempótól és pikniktől függ
Költségek: Nem várható
Ajánlott felszerelés: HOSSZÚ NADRÁG! Réteges öltözék, esőkabát, hideg élelem, innivaló, sütögetni való!
Gyaloglásra alkalmas zárt cipő, vagy bakancs, távcső, fényképező, GPS.

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Vélemény, hozzászólás?

Naptár

2019. június
h k s c p s v
« ápr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Tűzgyújtási tilalom